GMO

 • GMO-hisztéria 5: A GMO-k földrajzi elterjedtsége és a brazil példa. Összefoglalás.

  GMO-hisztéria 5: A GMO-k földrajzi elterjedtsége és a brazil példa. Összefoglalás.

  Az első GM-vetőmagok 1996-os megjelenése óta a GM-növények vetésterülete meg száztízszereződött. Röviden bemutatásra kerül Brazília mint a GMO-termelő országok egyik nagyágyúja. Hazánk is példát vehetne Brazíliáról, és túlléphetne már néhány, politikai és emocionális megfontolásból tabuként kezelt témán, s engedélyezhetné a GM-növények termesztését.

 • GMO-hisztéria 4: A zöld biotechnológia kialakulása, növényvédőszer-fóbia, a bioélelmiszer nem jobb

  GMO-hisztéria 4: A zöld biotechnológia kialakulása, növényvédőszer-fóbia, a bioélelmiszer nem jobb

  Szó lesz a mezőgazdasági biotechnológia kialakulásáról, a szintetikus növényvédőszer-maradványok kockázatának jelentéktelenségéről, illetve arról, hogy a biotermesztésből származó élelmiszerek nem jobbak a hagyományos megfelelőiknél; a burgonyavész-ellenálló GM-burgonyáról, végül az inzulin géntechnológiával történő előállításáról.

 • GMO-hisztéria 3: A GMO-kkal kapcsolatos összeesküvés-elméletek

  GMO-hisztéria 3: A GMO-kkal kapcsolatos összeesküvés-elméletek

  Ezeket a nevetséges teóriákat az organikus élelmiszeripar lobbiszervezetei és a konteósok terjesztik, kihasználva az emberek tájékozatlanságát és hiszékenységét.

 • GMO-hisztéria 2: A Séralini-dosszié

  GMO-hisztéria 2: A Séralini-dosszié

  Séralini egy korrupt molekuláris biológus, akit egyes organikus élelmiszeripari cégek finanszíroznak. A 2012-es patkányetetéses tanulmányát, ami a glifozát gyomirtó veszélyességét hivatott „bizonyítani”, a neves Food and Chemical Toxicology folyóirat visszavonta. Ennek hátterét vázolom fel röviden. Nem létezik egyetlen egy olyan tudományos publikáció sem, amely a GMO-élelmiszerek kapcsán hihetően alátámasztott volna bármilyen, az emberek vagy az állatok egészségére gyakorolt károsító hatást.

 • GMO-hisztéria 1: A zöld szervezetek kapcsolata az organikus élelmiszerlobbival

  GMO-hisztéria 1: A zöld szervezetek kapcsolata az organikus élelmiszerlobbival

  Az antihumanista zöldek azért ellenzik a GMO-élelmiszereket és folytatnak a GMO-cégek ellen kampányokat, mert a nagy organikus élelmiszeripari cégek hatalmas összegekkel finanszírozzák őket. A „szép és jóságos” bioélelmiszer cégek üzleti stratégiája, hogy elhitetik az emberekkel, hogy a „csúnya és gonosz” nagy vegyipari és biotechnológiai vállalatok a profitért mérgezik az embereket a GMO-kkal és a növényvédő szerekkel. A tudatos fogyasztó ezért vásárolja meg a bioélelmiszer cégek „GMO- és vegyszermentesnek” reklámozott termékeit magasabb áron. A legnagyobb átverés az egészben, hogy a fogyasztó nem létező előnyökért fizet felárat a biotermékekért.

Témakörök

Hírlevél feliratkozás

Havi egy e-mail. Bármikor leiratkozhatsz.